fbpx
Göra > Vandring

Tavelsjö är ett vandringsparadis. Runtom sjön finns det hundratals stigar och leder som går genom skogar och toppar. Området har en rik flora och fauna och skogarna är som gjorda för små äventyr året om. 

Det första man märker när man besöker Tavelsjös natur är dess skönhet, en skönhet som går tillbaka 10,000 år till istiden. Området var glaciärtäckt och när isen smälte låg högsta kustlinjen just ovanför där Tavelsjö nu ligger och just nedanför Tavelsjöbergets topp. När man vandrar upp någon av Tio Toppar Tavelsjö kan man föreställa sig hur de brukade ligga under vatten. 

Under de följande 10,000 åren har ett rikt ekosystem utvecklats och skogen och sjöarna i området är nu fulla av liv året om. På sommaren är skogen hem till hundratals fågelarter, varav många också bor kvar under vinterhalvåret. Mycket av skogen runt Tavelsjö är odlad men det finns fortfarande stora delar av gammelskog kvar med spår från hundratals år av bränder som avslöjar dess ålder. 

Det finns tre huvudsakliga vandringsval i Tavelsjö:

1) Tio Toppar Tavelsjö

Tio Toppar Tavelsjö är tio av de bästa bergen, eller topparna, runt byn. Trots att det finns många små toppar runt Tavelsjö så har Tavelsjöbon och naturexperten Anders Ejetjärn tillsammans med en arbetsgrupp i byn fokuserat på tio toppar och utvecklat dess tillgänglighet med märkta leder och information och döpt initiativet Tio Toppar Tavelsjö.

Alla leder är nybörjarvänliga och kräver ingen utrustning under vår, sommar och höst. Terrängen består framförallt av skogsstigar och några grusvägar. 

Lederna är alla utmärkta med små Tio Toppar Tavelsjö-skyltar och det finns en digital, interaktiv karta som man kan följa här. Det finns även reflexer på skyltarna för den som är äventyrlig nog att ge sig på en topp i mörkret. Många av topparna är barnvänliga – generellt kan man säga att om barnet kan hålla ett vuxettempo så bör de klara att ta sig upp alla topparna på egen hand, förutom eventuellt Selsknösen. För de som bär små barn är Krogberget en bra topp att börja med. Ingen av topparna är lämpliga att ta upp en barnvagn på, men det finns en trevlig väg från Tavelsjöbergets parkering längs ”väg 4” fram till elledningarna och tillbaka som passar för en liten promenad med barnvagn. 

Du hittar en digital, interaktiv karta för Tio Toppar Tavelsjö här.

2) Tavelsjön Runt

Tavelsjön runt är en vandringsled som går hela vägen runt Tavelsjön. Den är 23km lång och består av grusvägar, skogsstigar och cykelvägar. Man kan börja och starta vart som helst längs leden och det finns flera rastplatser att stanna vid och njuta av de fantastiska vyerna runtom sjön. 

Tavelsjön Runt

När du vandrar längs Tavelsjöleden, håll utkik efter skyltarna ovan. Leden är välskyltad i stort sett hela vägen runt sjön. Den enda lite knepiga biten är mellan Kvarnfors och Långviken, där leden går längs bilvägen. Det är den värsta/tråkigaste delen av leden. Leden fortsätter norrut, bli inte frestad att vika av utan fortsätt längs vägen tills den grenar av till vänster mot Långviken – när du kommer hit kommer de vackra vyerna tillbaka igen.

Våra favoritställen runt sjön är: 

 • Sundlingska Gården
  • Vårt hem och en perfekt plats att börja och avsluta en dag längs Tavelsjö runt. 
 • IOGT-NTO
  • En fantastisk undangömd, långgrund sandstrand på sommaren med en stor parkering. Det finns ett café under sommarmånaderna vid stranden. För de med kajak (eller långdistanssimmare) så finns det fantastiska rutter att paddla eller simma till Ökvattnet härifrån
 • Kammenbron
  • Det här var den ursprungliga huvudvägen norrut innan väg 363 byggdes. Bron över Kammen har en rastplats där man kan sitta och ta det lugnt med utsikt över både Tavelsjön och Haddingsavan. 
 • Korpberget
  • Här finns utsikt över både Tavelsjön och Trehörningen (sjön öster om Tavelsjö). Korpbergets topp ligger just avsides från Tavelsjöleden och det finns bänkar att sitta och vila på och ta in vyerna från. 
 • Lillberget
  • En av de mindre topparna i Tavelsjö som leden är dragen genom. Ta en snabb avstickare upp till toppen för att finna fantastiska vyer av båda änder av sjön.

3) Tavelsjöleden

Tavelsjöleden ä ren fantastisk led på 42km som går från Umeälven i centrala Umeå hela vägen ut till Tavelsjö. Leden är en kombination av skogs- och bergsstigar, grusvägar och småvägar och är tillgänglig större delen av året. Under vintermånaderna kan delar av leden bli rejält snötäckt, men för de äventyrliga kan man fortfarande ta sig fram längs leden. Har finns en karta.

Leden är utmarkerad med skyltar (se bild) och orangea markeringar på träd längs de lite mer svårnavigerade partierna. Tavelsjöleden är nybörjarvänlig och vi rekommenderar att prova åtminstone en liten del av den. 

Längs leden passerar man mycket intressant flora och fauna, bland annat många myrar som är vanliga här i Västerbotten och är hem till hundratals olika insekts- och djurarter. Under sommaren och hösten hittar man ofta hjortron, “norrlands guld”, vid dessa myrar och längs Tavelsjöleden finns små plankvägar så man slipper bli blöt. 

Det finns många rastplatser och ställen att stanna på längs Tavelsjöleden. Här är en lista av våra favoritplatser: 

 • Vorrmyran
  • Denna sektion mellan Hissjö och Kvarnfors tar dig genom en dal som går mellan Offerstensberget och Vorrmyrberget. Den här delen får en att känna som att man är i vildmarken och vyerna runtom i dalen är fantastiska. 
 • Kammenbron
  • Det här var den ursprungliga huvudvägen norrut innan väg 363 byggdes. Bron över Kammen har en rastplats där man kan sitta och ta det lugnt med utsikt över både Tavelsjön och Haddingsavan. 
 • Vallberget
  • Vallberget, en av Tio Toppar Tavelsjö, ligger väster om Tavelsjön och bjuder på utsikter över sjön från ett utkikstorn. Bredvid utkikstornet på toppen finns även en liten stuga med en eldstad och det finns ved att använda under sommarmånaderna. 
 • Mellan Vallberget och Tavelsjöberget
  • På det här stråket, om du tar av från Tavelsjöleden österut, finns det flera ställen att sitta och titta ut över sjön från bergsklippor. Det är inte lämpligt att elda här men det finns fantastiska ställen att tälta under stjärnorna.