fbpx
Blog > Tavelsjö: en perfekt utflykt från Umeå

Tavelsjö: en perfekt utflykt från Umeå

07/05/2020
Skogsväg till hemberget

Om du söker en utflykt från Umeå är Tavelsjö det perfekta området då det endast tar 30 minuter från centrala staden med bil. Även från Vindeln och Vännäs är det snabbt och enkelt att ta sig hit.

Utflyker från Umeå för alla

I Tavelsjö med omnejd finns det utflykter för alla, stora som små, året runt. Oavsett om man bara vill fika, är sugen på pizza, vill bada, eller vill komma ut i naturen så finns det i Tavelsjö.

För barnfamiljer finns såklart Glassbonden, med sitt glasskafé och Mickelbogård med sin charmiga djurpark. Och så finns ju vi, ROOT, på Sundlingska Gården med vår alldeles egna sandstand.

Den främsta anledningen till att göra en utflykt till oss i Tavelsjö är ändå naturen. Naturen runt Tavelsjö är kuperad med ett flertal berg att utforska med fantastiska utsikter. Det finns spännande grottor att undersöka och miltals med leder och stigar att vandra, springa och cykla på. Det finns även gott om sjöar och vattendrag, allt från Tavelsjön och Vindelälven till små undangömda tjärnar bland bergen, som är som gjorda för bad och fiske.

Kaffe på Tavelsjöberget

Våra 3 favorit-utflykter från Umeå till Tavelsjö

1) Vandring upp till Tavelsjöberget med eget fika

Parkera bilen på den stora parkeringen vid foten av berget. Efter ett par hundra meter längs leden börjar stigningen upp mot toppen. Det finns ett flertal olika vägar upp, med olika svårighetsgrader – (mer info om det finns på infotavlan vid parkeringen).

Väl uppe på berget finns det vindskydd och grillplatser där man kan njuta av utsikten. Efter att ha vilat och fikat väljer man själv om man vill gå samma väg ner, eller om man vill ta någon annan väg.

Tidsåtgång ca 2-3 timmar.

Svårighetgrad beror på vilken stig man tar upp/ner, men man blir svettig.

Blåeld i Tavelsjö

2) Besök på Blåeld

En annan anledning för en utflykt från Umeå är Blåeld, en fantastisk och helt unik trädgårds- och designbutik med bl.a. egen design och tillverkning av glas och keramik.

För mer info och öppettider

www.blaeldgarden.se

3) Bad på vår egen stand

Ett stenkast från vår matsal och uteservering ligger vår alldeles egna sandstrand, med badbryggor, beachvolleyplan och lekplats för de mindre barnen. När man blir hungrig eller fikasugen finns pizzan, kaffet, fikat och glassen alldeles intill.

Hejdå 2021, hejsan 2022 UmeåIce swimming in Umeå: ExplainedGod Jul från ossTavelsjö: en perfekt utflykt från Umeå